Tisztelt Tulajdonosok!

Biztosan sokan hallottak már Önök közül arról, hogy vannak olyan Európai Uniós rendelkezések, amelyeket ha tetszik, ha nem, akkor is be kell tartanunk, ha levelibékák potyognak az égből.

A jogok kötelezettségekkel is járnak, az Unió a támogatásokért cserébe kötelezően elvégzendő fejlesztéseket vár el tőlünk.

Az egyik ilyen kötelező tennivaló a fogyasztás alapú költségelszámolás. Hétköznapi nyelvre lefordítva: a fűtés költségének lakásonkénti mérése és számlázása.

Sok tulajdonostól hallottam már erre a választ, ami szinte mindig az volt, hogy erről szó sem lehet. Akik eddig meglépték az egyedi mérést és elszámolást, azok mind panaszkodnak, hogy többet fizetnek.

Van egy nagyon rossz hírem. Ha tetszik, ha nem, meg kell csinálnunk. Ez nem jégtánc világbajnokság, ahol van a szabadon választott kűr és van kötelező kűr is. Itt nekünk csupán két lehetőségünk van: vagy saját zsebből fizetjük az energiahatékonysági fejlesztéseket, vagy igénybe veszünk hozzá vissza nem térítendő pályázati forrást.

Illetve van még egy lehetőségünk. Ha nem felelünk meg az előírásnak, akkor minden évben fizethetjük a milliós bírságokat. Ennek hozadéka az lesz, hogy a lakásaink elértéktelenednek, nem lesz aki egy ilyen korszerűtlen lakást megvenne, főleg nem vállalja fel egy új tulajdonos az évenkénti bírság megfizetését.

Pályázat a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint lesz kiírva. Valószínűleg szeptemberben és a lezárása november vagy december lesz. Tehát időben vagyunk, hogy végiggondoljuk melyik megoldást választjuk.

2016-ban pedig -éppen a 2016. december 31-es határidő miatt- nagy valószínűséggel már nem lesz pályázat. Aki lemarad az kimarad.

Azoknak, akik nem hiszik, hogy ez a sajnálatos valóság, vagy csupán még nem hallottak róla, azoknak álljon itt egy kivonat az irányelvből. Javasoljuk viszont a teljes irányelvet végigolvasni, kiemelt figyelemmel a 18. oldal 9. cikk 3. pontját.

Kellemes hétvégét mindenkinek!

 

Energiahatékonyságról szóló irányelv (EED)

Az Európai Parlament és az Európai Tanács 2012/27/EU irányelve az energiahatékonyságról (EED)2016. december 31-től kötelező a fogyasztásalapú költségelszámolás.

Az energiahatékonyságról szóló 2012/27/EU irányelv alapján minden EU tagállamnak - így Magyarországnak is – 2014. június 5-ig kötelező jogszabályba foglalnia a fogyasztásalapú költségelszámolás bevezetését. A vonatkozó irányelvet az Európai Parlament és az Európai Tanács 2012. október 25-én fogadta el.
Az irányelv célja, hogy - az energiafogyasztás és a CO2 kibocsátás csökkentése érdekében - a fogyasztók tudatosabban alakítsák fűtési energia-felhasználásukat és melegvíz-fogyasztásukat. Igazolható, hogy a fűtés- és a melegvíz fogyasztás-arányos elszámolása és ezen keresztül a fogyasztás-alapú díjfizetés a felhasználókat energiatudatosabbá teszi, és növeli a takarékossági hajlandóságot. Azokban az épületekben, ahol Magyarországon költségmegosztók felszerelésével megvalósult a fogyasztásarányos elszámolás, a fűtési energiafogyasztás átlagosan mintegy 20%-kal csökkent.
Az irányelvnek megfelelően a fogyasztásalapú elszámolás bevezetése érdekében Magyarországon is minden többlakásos távfűtéses és központi fűtéses lakóépületben kötelező lesz felszerelni a fűtési költségmegosztókat* legkésőbb 2016. december 31-ig. A jövőben a hűtési-, fűtési energiafogyasztást és a melegvíz fogyasztást évente legalább egy alkalommal a tényleges fogyasztás alapján kell elszámolni.