Tisztelt Tulajdonosok! Olvassák el figyelmesen a XIII. kerületi Hírnökben megjelent interjút. Érdemes.

"A Napsugárház Vera nénije.

Filó Imréné 10. éve igazgatja a Tomori utcai I. számú Lakásfenntartó Szövetkezetet. Számos esetben sikeresen pályáztak. A megtakarításokból újabb felújításokat végeztek el. Egy igényesen kívül-belül felújított, családias légkörű panelházban találkoztam az örökifjú Vera nénivel. Mi a titka Vera néninek és a Tomori utca 17-23-nak?

- Amikor a tulajdonosok 2005-ben megválasztottak elnöknek, azt sem hitték el, amit kérdeztem. Huszonhat év alatt alig történt valami, nem volt már bizalom a Lakásszövetkezet vezetőiben. Megválasztásomkor Váci Mihálytól idéztem: „Nem elég az útra lelni, az úton menni kell.” Rálelek az útra, és elindulok elöl, ha velem jönnek, nagyon messzire jutunk, ígértem. A tulajdonosok hitték is, meg nem is, de inkább nem, hogy megvalósulnak a célok.

2006-ban a 26 éves erkélyek teljes felújítását kezdtük el az úton állók ellenére.

2008-ban a tulajdonosok 91%-a mondott igent a Panelprogramra, bár sokan féltek, hogy jelzálog kerül a lakásokra. A projekt 210 millió Ft volt, a Lakásszövetkezet 134 millió Ft hitelt vett fel, és 67 millió Ft állami támogatást kapott. Egy év alatt megcsináltuk. Tavaly szeptember 2-án volt a végtörlesztés. A hitelt LTP - lefedéssel, kamatmentesen fizettük vissza. Az eredmény 50%-os fűtés megtakarítás. A megtakarítás több volt, mint a nyílászárók nélküli törlesztő részlet.

2008-ban megszüntettük a szemétledobókat, ezzel 40 tulajdonost juttattunk tárolóhoz, és a szemét előtömörítő préssel havi közel 300 000 Ft megtakarítást értünk el.

2010-ben lecseréltük a szennyvízhálózatot, a pince villanyvezetékeit, a kaputelefont, a belső világítást mozgás érzékelős típusúra. Led izzók vannak az összes világítótestben.

2011-ben a teljes belső lépcsőház felújítását végeztettük el. Burkolás, festés, mázolás.

2013-ban önkormányzati kamatmentes hitellel felújítottuk a tetőt és a villámhárítót, a költségmegosztókat on-line rendszerre tettük- beszél az elmúlt időszak eredményeiről az elnök asszony.

Amikor az aktuális feladatokról kérdezem, elmondja, hogy folyamatban van egy önkormányzati hitelük, most kerül a közgyűlés elé szavazásra, hogy az összes vízórát bekapcsolják a távleolvasási rendszerbe.

A szellőző berendezést mindenképpen fel kell újítani, erre érvényes írásos szavazás van, de álmaink között van a vízmelegítési hődíj kiváltása - mesél a terveiről Vera.

- Mi a sikerek, eredmények titka? – kérdezem Vera nénit.

- Az elért eredményeinkre méltán lehetünk büszkék, de a megtett út nem volt kisasszonyséta. A legfontosabb, hogy a közösség tagjait feltétel nélkül fogadjuk el, még akkor is, ha szembemegy. A közösség érdekeinek képviselete, a közös tulajdon gondos kezelése, a jó gazdálkodás. Nagyon fontos az igazgatóság jó együttműködése, a tulajdonosok támogatása, bizalma, együttműködések a feladatok végrehajtásában. És hadd köszönjem meg gondnokunknak, Anikónak a munkáját, aki éjjel-nappal mindent megtesz a ház nyugalmáért, a hibák elhárításáért."